torsdag 24 oktober 2013

Ninas Resa "Bokrecension"

Ninas Resa är en överlevnadsberättelse som är skriven av Lena Einhorn (Ninas Dotter) Boken handlar om när Nina och hela hennes familj försöker överleva Nazist Tyskarnas hemska skräckvälde och Warszawas tuffa ghetto.

Ninas är en vanlig ung Judinna, Nina har haft en väldigt vanlig barndom med skola och vänner. Nina bor i Lodz i polen tillsammans hela hennes familj och släkt hon har dock ett par släktingar som bor i USA dom hade bosättits sig där sedan länge sen. I Polen så har dom en väldigt stark åsikt om Judar dom behandlade inte dom som vanliga polacker men det spelade inte så stor roll för Nina då hon ändå oftast umgicks med hennes Judiska väninnor. Ninas bror Rudolf som dom brukar kalla Rudek är en väldigt begåvad ung man som Nina ser upp till väldigt mycket.

En dag så attackerar Tyskland Polen och får militär kontroll över hela Polen rätt så snabbt Nina och hennes familj har hört talas om Hitlers Antisemitiska åsikter och handlingar han har medfört i Tyskland så dom visste att detta inte skulle leda till något gott speciellt för dom med tanke på att dom är Judar. Kort därefter så överförs Nina och hennes släktingar till ett koncentrationsläger i Warszawa där deras förmåga att överleva får testas då dom försöker överleva alla sjukdomar som härjar över hela ghettot och Nazist Tyskland hårda Antisemitiska lagar.

Min favorit karaktär i boken är utan tvekan Rudek. Rudek är en Jurist som bar den ledande rollen i Ninas familj under deras överlevnadskamp i och utanför Warszawas ghetto. jag blev helt bortblåst varje gång Rudek gjorde en av hans heroiska och mirakulösa handlingar då han satte sitt eget liv på spel när han räddade Nina och Fanjas liv flera gånger. Utan Rudek så tror jag inte att Nina och Fanja inte hade haft någon som helst chans till att överleva. En annan karaktär jag beundrade enormt var Fanja. Fanja var en så stark ensamstående kvinna som skulle kunna göra allt för sina barn. Fanja gillar inte att visa sina känslor hon betraktas i boken som en hård kvinna som inte är rädd för hårt arbete och i mina ögon en riktig överlevare. Nina var också en karaktär som jag beundrade ofantligt mycket. Nina är en ung tonåring som pga omständigheterna blir tvingad att växa upp rätt snabbt vilket jag tyckte hon gjorde ett otroligt bra jobb med, hade man inte upprepat om och om igen att Nina var en tonåring så skulle jag nog aldrig kunna gissa att hon var så ung. Ninas far var inte lika aktiv i boken som dom andra tre karaktärerna men det man vet om honom är att hans namn var Arthur och han var väldigt kärleksfull och inte rädd att visa sina känslor han var den motsatta till Ninas mor Fanja.

Boken utspelar sig i slutet av mellankrigstiden och under hela andra världskriget. Huvuddelarna av boken tillbringar Nina och hennes familj i både Lodz och Warszawas ghetto. Jag tycker att författarens utryckte sig bra hon visar läsarna en bra bild om hur Polen såg ut på den tiden och hur hemska Nazisterna var, hon gjorde så att jag alltid fick mig alltid att ha en bild i huvudet om hur Nina och hennes familj hade det, hur dem tyckte och hur dem kände. En av de absolut bästa med boken är dens starka budskap, det kan bero från person till person hur man tolkar denna berättelsen men min uppfattning om boken var att man ville berätta om Nazisternas hemska terror så att folk aldrig glömmer bort det vilket kan leda till att sådana liknande händelser aldrig upprepas.

Jag personligen älskade boken men jag tyckte själv att boken var väldigt seg i början det var svårt att hänga med man fattade inte riktigt det var väldigt dåligt skrivet i början men när man kom in i boken vid sidan 70/80 så blev den betydligt mycket bättre. Jag måste jag medge att denna boken är bland dem bästa jag läst men med tanke på dens sega början så ger jag denna boken i helhet betyget  Jag ger denna boken i helhet betyget 8/10.

torsdag 17 oktober 2013

Ninas Resa (Bokuppgift v.41)

Text.


"Operation skördefest" torde vara ett av de mest cyniska namn som någonsin givits en massaker. men så kom den att kallas. Namnet myntades förstås av förövarna.
Det var i månadsskiftet i oktober-november 1943, exakt ett halvår efter överflyttningen från Warszawas getto, som ett antal av de judiska arbetarna i arbetslägren runt Lublin plötsligt blev utkommenderade att gräva diken.

Samma order gick ut i Trawniki där Schultzfabriken var utlokaliserad, i Poniatowa där Többens var utlokaliserad och i Majdanek dit många av de övriga som återfanns i Warszawas getto tagits.
Arbetarna upplystes om att man behövde dikena för "splitterskydd" eller, enligt en annan uppgift, luftvärnsförsvar.

Rykten hade börjat surra i lägren.

"Nu inväntar vi de saker som komma skall", skriver Helene Chilf i slutet av oktober. "De kommande dagarna kommer att föra med sig något nytt."

Mellan klockan fem och sex på morgonen dök de upp. Det var den 3 november 1943, och de olika SS-förbanden hade snabbt förflyttats till Lublinområdet från så långväga platser som Auschwitz, Poznan och Königsberg. Det behövdes många män för att utföra dagens ohyggliga arbete.

I Majdanek var namnuppropet den morgonen ovanligt kort och de icke judiska fångarna blev därefter ombedda att gå tillbaka till sina baracker. I arbetslägret i Trawniki fanns i princip bara judiska fångar, så där krävdes ingen uppdelning.

Bilen med de stora högtalarna hade ställt upp i lägret. Musiken var öronbedövande, det lär ha varit marscher och en del valser av Johann Strauss.
Det makarbra musicerandet satte igång satte igång samtidigt som den första gruppen arbetare från Schultz leddes över arbetslägerområdet till gränsen mot utbildningslägret.
Där blev de ombedda att klä av sig nakna och lägga sina kläder på en hög med alla andra kläder. Sedan blev de tillsagda att springa.
Vid de stora dikena - för de var flera stycken - stod fyra,fem beväpnade män vid varje.

De nakna judarna beordrades gå ner i dikena och lägga sig. Sedan sköts de till döds.


Dikt.

Det sitter en gud i det blåaste höga
och blickar neråt jorden på djurens besvär:
'Nej titta, mina maskar, de krälande tröga,
de har skaffat sig kanoner, de döda med gevär.
De ha ändrats mycket redan,
de ha titlar och namn -
det är tider sen de avlades i ursprungets famn.Det är tider sen jag skapte dem att älska och äta,
sen jag gjorde dem av stoft efter belätet mitt -
Nu tävla de med djävlarna i konsten att träta,
nu bråka de om honorna, om mitt och om ditt.
Dett bullrar, det flammar,
det är byar i brand,
det luktar blod, det jämrar sig från svartbrända land
Det är tid att bli kräldjur igen och börja krypa -
det var underligt att ont skulle komma av gott.
Deras lek är att bränna, deras lust är att strypa -
det är bättre, att jag dödar dem och skapar något smått.
Det klotet må jag slunga
in i solarnas glöd,
här blir aldrig någon trevnad, förrän jorden är död'


Koppling.

Text&Dikt.
Denna texten handlar om hur de tyska SS soldaterna framförde "operation skördefest" en massaker under andra världskriget då dom mördade flertal judar endast för deras judiska bakgrund. Min uppfattning om dikten var att gud satt däruppe besviken på vad världen har kommit till att man sjunkit så lågt att människor tror att dom är värda och förtjänar mer bara för att dom tillhör en annan religion eller att dom har en annan färg på skinnet. Jag valde dikten för att jag personligen också håller med vad som står i dikten gud skapade oss inte för att skapa mördar maskiner att mörda folk med. 

torsdag 10 oktober 2013

Ninas Resa (Bokuppgift v.40)


Text 1 

kapitel 35 / ur "Ninas resa"
"Hanka dolde inte för mig att hon var judinna, och i skydd av mörkret, medan vi låg där i sängen berättade hon för mig om sitt liv och sina framtidsdrömmar".
"Om vi överlever det här kriget, Nina sa hon - blir vi de enda vittnena. Det kommer inte att finnas många vittnen, så det är viktigt att vi kommer ihåg det som händer oss nu".
Det fastnade hos mig, det hon sa fastnade onekligen hos mig. väldigt djup....

Bild 1
















Koppling.
Bild & Text. 
Denna bilden visar hur folket i Warszawas ghetto såg ut i ett ungefär och dom var i ett ungefär väldigt fattiga, många hemlösa, smutsiga kläder osv. Denna bild är troligen inte tagen under andra världskriget i Warszawas ghetto men hur vet vi att dom såg ut ungefär såhär ? jo det får vi reda på genom "vittnena" alltså judarna som levde i Warszawas ghetto dom som på något sätt överlevt och berättat sin historia och pratat om hur dom samt överlevde, vad för kläder dom använde och var för sjukdomar som spreds. Varför är det viktigt med vittnen? Det är jätte viktigt att veta det eftersom troligtvis var allas historier hemska och brutala, deras historier kan få folk att tänka och hindra sådana otäckheter hända igen samt är det viktigt med vittnen för att man vill inte att omvärlden ska få ett annat perspektiv än vad som egentligen hände.


Text 2 

Jakob Ringart
I mars 1940 förflyttades Jakob och hans föräldrar till Lodz ghetto. Jakob fick arbete som låssmed och 
mekaniker.Han och hans familj levde i ghettot till det stängdes sommaren 1944. De transporteras då till Auschiwitz-Birkenau där han skiljdes från sina föräldrar. Han återsåg dem aldrig.Jakob bedömdes vara arbetsduglig och skickades vidare till en lastbilsfabrik i staden Braunschweig. Där arbetade han fram till mars 1945. Efter att ha transporterats runt med godsvagn i ett sammanbrutet Tyskland befriades han den 2 maj 1945 av den amerikanska armén.

Bild 2 














Koppling.
Bild2 & Text2. 
Denna bilden som jag valde står det surviving som betyder "överlever" på svenska. Jag valde bilden för att det passade bra till vad Jakob gick igenom när man bor i ett sådant ghetto på den tiden så var ens mentalitet bara fokuserad till att "överleva". Hans familj klarade av och överlevde i Lodz tuffa ghetto i ungefär 4 år tills dem blev transporterades till Auschiwitz-Birkenau och där skiljdes han från sina föräldrar. Trots att han skiljdes från sina föräldrar var Jakob tvungen att fortsätta och överleva.



Koppling.
Text1 & Text2 
Den första texten handlar om hur viktigt det är att överleva för att sedan bli vittnen och den andra texten handlar om hur Jakob levde och båda utspelas i ett Judiskt ghetto. Även om båda utspelar sig på två olika ghetton så levde dom rätt likt endån det ända dom tänkte på var att överleva både Jakob och Nina gjorde det Hanka sa till Nina att göra dem båda memorerade det som hände dom under andra världskriget och sedan delade deras historia med oss.

torsdag 3 oktober 2013

Ninas resa bokuppgift v.38

Text
Samtidigt började det gå rykten om att en judisk motståndsrörelse höll på att bildas i Warszawas getto. "En pojke som bodde mitt emot oss på gatan hade gått in i någon slags underjordisk judisk rörelse i getto", berättar Nina.Hur man skulle kunna göra motstånd mot tyskarna, och detta detta enorma maskineri som då det odefinierade hotet, och det så länge nedtryckta behovet av att leva i värdighet. I det avstängda Warszawagettot bodde nu en halv miljon människor - delvis ditdrivna från alla omgivande småstäder. Fattigdomen var enorm, sjukdomar härjade. Ändå hoppades vi fortfarande att detta var det värsta vi skulle komma att genomleva - att om vi klarade dessa svårigheter skulle kriget ta slut en vacker dag, och tyskarna försvinna. Trots att detta var våren och sommaren 1942, då tyskarna hade sina allra största segrar.

Dikt

Jag skymtar liv
i den översnöade lövhögen
med krattan fastfrusen
i gräset.
Jag skådar värme
i den svartvita frostiga hagtornshäcken
där istappar tvinnar sig fast
i grenverket.
– Och ändå är bara
vintern nyligt
kommen.

Jag anar sol
i de snörika, mörka orosmolnen
där vinden bjuder kyla över
handsklösa händer.
Jag känner hetta
runt snötäckta stenen
i trädgårdsbersån,
där levande livet blev is
i sin dvala.
– Och ändå är bara
vintern nyligt
kommen.

Det är gott att
tänka varmt
när hjärtat fryser kallt.

Sammanfattning
Min uppfattning om texten var att dom alla var på en väldigt mörk plats det fanns många olika dödliga sjukdomar, enorm fattigdom tusentals barn gick till sängs hungriga många såg sina familj medlemmar dö fast fick inte lov att bryta ihop dom var tvungna att fortsätta jobba för att dom själva skulle kunna överleva. Ja Judarna levde ett tufft liv i getton men många människor fortsatte att kämpa och Nina var en av. I slutet av texten så står det om hur svårt dom har det fast endån så försöker Nina att tänka positivt och tror på att en dag så kommer Hitler att störtas att Tyskarna kommer förlora kriget och att hon skulle gå tillbaks till sitt gamla liv. Även om det var 1942 och det gick bra för Tyskarna i kriget, ''hon visar verkligen att hon kan tänka varmt även om hjärtat fryser
kallt''.